Upptecknare: Johan Johansson

Socken/stad: Timrå  By/kvarter: Östrand

Ett mycket omtyckt nöje var bollslagning som mest försiggick om vårarna å planen där det för vintersågningen upprullade timret tidigare befunnit sig. Spelet tillgick så att deltagarna delade upp sig i två lag som vardera kunde bestå av fyra till flera deltagare. Ett lag blev nu som det hette (slagare) det andra laget blev (Ute). Varje deltagare i det lag som slog bollen hade att slå tre slag å bollen den siste slagaren i laget dock flera slag därest icke någon av hans kamrater ännu tillbakakommit.

Sedan den slående slagit sina tre slag å bollen hade han ett ställa sig på den intill slagplatsen befintliga s.k. (sua) som var en utlagd bräda. När nu hans kamrater slogo till bollen skulle den eller de som stodo å (sua) hastigt springa till den å motsatta ändan av planen befintliga s.k. (mätan) som var en bräda, vid lämpligt tillfälle skulle de springa tillbaks för att åter bli i tur att slå bollen. Nu gällde det för de som stodo ute å planen att få fatt på bollen och med den söka träffa någon av de springande detta kallades att (gucka) lyckades det blev deras lag i tur att slå bollen. Likaledes blev det lag som var ute att slå därest de tre gånger med händerna tagit mot bollen i luften, detta kallades att ta lyror. Den person som uppkastade bollen åt de slående tillhörde motsatta laget denne (uppgivare) hade rätt att därest någon spelare sprang medans bollen var inom räckhåll för honom att själv söka träffa den springande eller också utkasta bollen till någon av sina medspelare som då skulle försöka att hinna (gucka) den springande innan han vid tillbakaspringning nått slagplatsen. Som slagträ användes ett cirka sjuttio cm. långt stycke av gran eller furu, slagträt var runt och smalare i den ände som hölls i handen.

Nordiska museet. Frågelista. NM 31. Leksaker och spel.